JuhaSalden Asiaa Aviapoliksen alueelta

Aktiivimalli aktivoi kansaa - Hallituksen yllätykseksi eri tavalla.

Vielä joululomaansa viettävä eduskunta saa palauteen kansalta, joka on luonnollinen seuraus kaavailusta aktiivimalliksi kutsutulta työttömyysturvan leikkaukselta. Hallitus ja työministeri Jari Lindström on todellakin aktivoinut kansaa, eikä vaan työttömiä. 

Tehokkain aktivointi on aktiivimallin kumoamiseksi tehty kansalaisaloite Kumotaan HE 124/2017 vp, jonka alullepanija Martin-Éric Racine Helsingistä on saanut tuekseen kirjoitushetkellä peräti 123 146 kannatusilmoitusta. 

Seuraavaksi toimivin aktivointi on aloite oikeusministeriön diaarinumerolla OM 76/52/2017 oleva kansalaisaloite kansanedustajan oikeutta sopeutumiseläkkeeseen poistettavaksi kaikilta kansanedustajana toimineilta. Tämä aloite on saanut  50 000 kannatuksen rajan ylittävän määrän kannatusilmoituksia. Niitä on nyt kirjoitushetkellä 60 304. 

Kansalaisten mitta alkaa olla täynnä, koska vielä kolmas, vasta vireillä oleva kansalaisaloite on tehty, oikeisminsiteriön asianumerolla OM 8/52/2018 tehty aloite Laki entisten kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä on otettava uudelleen käsiteltäväksi ja kumottavaksi muita työttömiä syrjivänä ja kansalaisia epätasa-arvoisena kohtelevana. Työkykyiset työttömät saatava tekemään töitä eikä nauttimaan kohtuutonta eläkettä pääomatulojensa ja yritystensä osinkojen ohella mm. myös työttömien maksamien verojen kustantamana.

Luin jostain, että tämä kansa olisi täynnä lampaita, koska he eivät 1918 mallin mukaan ole alkaneet aseelliseen kapinaan. Tehdyt aloitteet ovat osoitus aivan jostain muusta. Ne ovat aivan aitoa kapinaa hallitusta ja sen sortopolitikkaa vastaan. Ajat kehittyvät ja niin kehittyvät kapinatkin. Vuonna 1918 ei ollut käytettävissä tietokoneita, eikä Internettiä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä kapina on aika helppo kukistaa, kun vain hallituspuolueiden toimesta sanotaan ei.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä on eräänlainen "näköharha", joka on syntynyt sen pohjalta miten kansa on toiminut, kun on ollut suhteellisen hyvä sosiaaliturva. Kun keskiluokkaa alkaa enemmän putoamaan työttömiksi ja kepitys lisääntyy vieden enemmän porukkaa ruokajakeluiden asiakkaiksi, niin alkaa tapahtumaan. Se "hyvinvointi-Suomi", jonka aikana nykyiset päättäjät ovat opiskelleet ja uransa aloittaneet on taakse jäänyttä elämää. Asenteet ovat siltä ajalta ja isoja muutoksia on edessä.

Ei tässä muuta tarvita kun keskiluokka rupeaa pelkäämään työttömyyden kohtaavan heitäkin.

Työpaikkojen määrä tulee vähenemään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Niin, eihän tuo kansalaisaloite.fi palvelu ole käytännössä mitään muuta kuin vahvan käyttäjätunnistuksen sisältävä mielipidemittaus, jonka tuloksen kansanedustajat ovat periaatteessa velvollisia lukemaan. Valtaapitävät voivat tietenkin tehdä niin kuin haluavat, mutta ne, ketkä demokratiaa kannattavat, voivat toivoa, että osa päättäjistä huomioisi kansan mielipiteen päätöksiä tehdessään.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

HE 124/2017 vp:n kumoamiseksi on tehty uusi kansalaisaloite, nimeltään "Aidosti palkitseva aktiivimalli". Se löytyy tästä linkistä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

1.1.2018 voimaan astuneen HE 124/2017 mukaan työttömältä vähennetään 4,65 % työttömyysturvasta, jos hän ei osoita aktiivisuuttaan työmarkkinoilla esityksessä vaaditulla tavalla. HE 124/2017 ei aidosti kannusta ja palkitse työtöntä, vaan uhkaa rangaista työtöntä työttömyysturvan 4,65 %:n vähennyksellä. Sen vuoksi on tehty uusi kansalaisaloite.

Myös tässä uudessa kansalaisaloitteessa vaaditaan HE 124/2017 kumoamista. Aloitteessa esitetään, että kumotun HE 124/2017 tilalle vahvistetaan "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen laki, joka antaisi 4,65 % korotuksen aktiiviselle työttömälle työttömyyskorvaukseen, jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoistyö on hyvä tapa osoittaa aktiivisuutta ja se tulisi hyväksyä aktiivitoimenpiteeksi.

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" olisi ihmisarvoa turvaava ja nimensä mukaisesti aidosti palkitseva oikeudenmukainen malli kaikille niille, jotka tämän uuden aktiivimallin motivoimina työllistyvät tai muuten aktivoituvat vapaaehtoistyöhön. Työttömyysturvan 300 euron suojaosuuteen ei tule kuitenkaan kajota tässä yhteydessä.

"Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet.

Tämä uusi kansalaisaloite ei kilpaile yli satatuhatta allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen kanssa, vaan uusi aloite tukee ja täydentää tuota aikaisempaa aloitetta ottamalla mukaan vapaaehtoistyön antamat mahdollisuudet. Hyvä olisi, jos porukka allekirjoittaisi myös tämän uuden aloitteen. HE 124/2017 vp:n päälle pitää laittaa kumoamispainetta kahden aloitteen voimalla, varsinkin kun hallituksessa on valmisteilla uusi työttömien simputusmalli, jossa työttömät velvoitettaisiin työnhakuun karenssin uhalla. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238693-seuraava-a...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kapina-armeijan "sota" hallituksen aktiivimallia vastaan vahvuus on nyt 123000. Vahvuuteen tulossa lisää? Tätä "sisällissotaa" ei kapina-armeija käy "pystykorvien" kanssa, vaan kirjoitetuin ja puhutuin asein eli sanan voimalla = kansalaisaloite. Saas nähdä kuin käy? Onko tämä e.m. kansalaisaloite toimiva ase kapinoitsijoiden "käsissä"?
Jos eduskunta jyrää heidän aloitteensa, niin näkyykö hallituspuolueiden kannatus seuraavien eduskuntavaalien äänestystuloksessa?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

En usko, että aktiivisuuskapina mitenkään yllätti hallituksen kavereita ja lähellä olevia tahoja.

Ikäviä päätöksiä on demokratiassa vaikea saada lävitse, ja ajan kuluessa kerrytettyjen ja kasvatettujen etuuksien karsiminen ehdottomasti kuuluu niihin.

Luonnollinen suunta ihmiselle kun on haluta koko ajan lisää, oli se realiteettien ulkopuolella tai ei.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Törmäsin naamakirjassa kuvaan jossa teksti:

"SINÄ TYÖTÖN

Ahdistaako aktiivimalli?
Oletko kyllästynyt TE-toimiston pomputteluun?

RYHDY RIKOLLISEKSI!

Me vankeinhoitolaitoksella voimme tarjota sinulle muun muassa:
- Ilmaisen asumisen
- Maukkaat ateriat (5krt/vrk)
- Mahdollisuuden opiskella ja kehittää itseäsi

ME EMME KYSELE TAUSTAASI, MEILLE OLET IHMINEN

lisätietoa lähimmältä poliisiasemalta"

Vaikka kyseessä selkeästi vitsi ja jonkun muun tekemä kuin vankeinhoitolaitoksen, uskon että työttömyys on aiheuttanut tälläistä aktiivisuutta työttömissä ainakin jonkin verran.

Toimituksen poiminnat