JuhaSalden Asiaa Aviapoliksen alueelta

Pääministerin ja hallituksen menestysteologia johtaa tuhoon

Tutkiessani hallituksen ja ennenkaikkea pääministeri Juha Sipilän toimintaa olen havainnut, ettei hänen toimintaansa voida selittää millään polittisella opilla. Pääministeri Juha Sipilä on käytännössä hylännyt kaikki keskustalaisille aiemmin ominiaset alkiolaiset arvot ja tuonut tilalle kovan uusliberalistisen politiikan, jonka seurauksena tuloerot ja leipäjonot vain kasvavat.  Tämä ei lopu tähän. Työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille ja vammaisille on luvassa lisää kylmää kyytiä. Osoituksena tästä ovat indeksileikkaukset ja tuleva aktviivimalliksi kutsuttu työllistämismalli, joka on myös käytännössä leikkaus. 300 000 työtöntä kun ei millään mahdu 35 000 avoimeen työpaikkaan. 

Koska pääministerin toiminta ei sovi mihinkään poliittiseen malliin, niin lähdin tekemään taustatutkimusta toisesta suunnasta. Valitsin tieksi pääministerin oman uskonnollisen liikeen, lestadiolaisuuden. Mikä sitten onkaan kristillisessä liikehdinnässä niin perusteellisesti vialla tänä päivänä?

Perinteisesti kristillisyyteen on vahvasti kuulunut heikommista huolehtiminen aina itse Jeesuksen ajoista ja jo sitä ennen. Taustatutkimuksen pohjalta löysin yhden merkittävän tekijän, joka näyttää sopivan selitykseksi, kun nenä päähän. Se on ns. uusapostolilainen menestysteologia.

Tämän menestysteologian oppeihin kuuluvat mm. se, että ihmiset jotka ovat hyvellisiä, niin he myös menestyvät tässä maanpäällisessä elämässään. Menestys näkyy ennenkaikkea mammonan muodossa. Vastaavasti heikompi menestys on seurausta synnistä.  Menestysteologian aiheuttama sokaistuminen onkin hyvä selitys, miksi aktiivimallin tapaisia rankaisutoimia toteutetaan työttömiin. Tuleehan syntistä työtöntä rangaista. Syy työpaikan menetykseen löytyy pohjimiltaan työttömästä itsestään.

En ole mikään helluntalaisen liikeen saarnamies, enkä edes kuulu helluntaiseurakuntaan. On kuitenkin hyvä pitää silmät ja korvat auki joka suuntaan.  Sama menestysteologian henki vallitsee joka puolella, eikä se vain koske jotain uskonnollista yhteisöä. Siitä on tullut arkea meille jokaiselle. Jalat maassa ja edelleen pää selkeänä totean, että pääministeri on tämän menestysteologian sokaisema ja siitä kärsii meistä jokainen. Mikäli et ole syntynyt kultalusikka suussa, niin myös sinäkin olet potentiaalinen leipäjonolainen ja aktiivimallin uhri. Siitä pitää huolen pääministerin ja hallituksen menestysteologia, joka johtaa tuhoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uskonnollisessa mielessä hieman epäuskottava hypoteesi siksi, että menestysteologia on juurikin helluntaisuuntaisissa piireissä esiintyvä ilmiö. Lestadiolaisuus taas ei ole missään hyvissä väleissä edellämainittuun liikkeeseen. Jos pystyisit osoittamaan lestadiolaisuudesta vanhaa menestysteologiaa muistuttavaa opetusta, niin sitten ...

Käyttäjän JuhaSalden kuva
Juha Salden

Hyvä Risto. En puhunut lestadiolaista perinteistä, vaan ihan tästä ajasta. Toki menestysteologiaa esintyy juurikin helluntalaisessa liikkeessä kuten mainitsit. Tarkoitin hallituksen tällä hetkellä harjoittamaa politiikkaa. Menestysteologian maallistunut versio on mielestäni ainoa järkeen käyvä selitys koko tämän hetken toiminnalle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos pääminiisteri sattuisikin olemaan tunnustava ateisti Tuomiojan tyyliin, tuskinpa haeskelisit menestysteologiaa tahi edes jumalattomuutta selitykseksi samantapaiselle politiikalle. Mikä tässä siis sattuu silmääni niin Sipilän yhdenlainen kristillinen tausta ja sen linkittäminen toisenlaiseen kristilliseen perinteeseen.

Sipilä nyt saattaa ajaa yritysjohtajamaisesti "firmaansa". Eläkeläiset ja sosiaalisektori on turhaa menoerää, joista kuluista pitää säästää, että saadaan voittoja paratiiseihin. Eikö tämä kilpaileva selitys ole vähintään yhtä hyvä kuin antamasi menestysteologiaselitys?

Nythän muuten on uutisoitukin "Sipilän firman" hyvästä tuloksesta, oliko yli 3,5% kasvua? Se ei vaan jakaannu tasaisesti "osakkaille".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

"Sipilä nyt saattaa ajaa yritysjohtajamaisesti "firmaansa". Eläkeläiset ja sosiaalisektori on turhaa menoerää"

Tappiollinen Talvivaara taas ei ole yritysjohtajamaista hallintaa, ei kyllä valtion tukemat biopolttoainejalostamotkaan. Sipilän yritykset eivät pysy pystyssä kuin tukemalla veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos on kova halu lyödä meitä köyhiä, niin kyllä uskonnollisista selityksistä löytyy helposti lyömistä tukeva selitys. Se on jumalan tahto.

Juha Hämäläinen

Erittäin hyvä havainto kaimalta.

Olin aiemman laman aikaan erilaisissa tilaisuuksissa, joissa käsiteltiin laman seurauksia. Yksi oli liikemieshihhuleiden lounastilaisuus Hesassa hyvässä hotellissa. Paikalla oli tunnettuja naamoja ja saarnaa piti Jenkeistä rahdattu pullea ja lipevä saarnamies kultainen Rolex-ranteessaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa kuulin tätä menestysteologiaa, jolla putsattiin välistävetäjien omaatuntoa laman keskellä.

Keskeytin syömiseni ja poistuin paikalta. Saarnamies huuteli jotain perääni. Epämiellyttävä tilaisuus, puhuja sekä yleisö. Ovella tiedetoimittaja Pertti Jotuni vielä houkutteli jäämään. Sanoin että pidä tunkkisi. Harmi sinällään, koska Jotuni ei ollut paha ihminen vaan harhaanjohdettu.

Käyttäjän JuhaSalden kuva
Juha Salden

Kiitos kaima tästä muistutuksesta. Mikäli vaan muistan oikein oli tämä mainitsemasi Jotuni vapaamuurari, josta tuli myöhemmin mies joka kertoi tämän vapaamuurari - aatteen olevan henkivalta. Hän varmaan oli vielä tämän tilaisuuden aikaan varmaan tiukasti vapaamuurari. En ole ottanut vielä lähestymiskulmaksi vapaamuurariutta. Osa päättäjistä voi hyvinkin olla muurareita.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Tulee mieleen Lestadiolaisten nk. Hoitokokoukset, joissa syntisiä nöyryytettiin ja rangaistiin vaikkapa Saludokahvin ostamisesta elannosta. Sipilän toiminta on juurikin nöyryyttävää ja syyllistävää oman vallan ja ahneuden kiimassa.

Toimituksen poiminnat