JuhaSalden Asiaa Aviapoliksen alueelta

Aktiiviimallin puolustajille

Aktiivimallia ylistetään sillä, että työtön pääsee sen ansiosta töihin. Tähän saakka järkeen ja logiikkaan on myös kuulunut sekin, että työllä tulee toimeen. Esimerkin aktiivmallista hyötynyt työnhankija haki noin kymmentä työpaikkaa ja sai heti kaksi: postinjakajan tuurausta ja siivoustöitä.  Työ Postilla on lyhyt, mutta siivoojan työsopimus on toistaiseksi voimassa. Töitä on noin kolme tuntia päivässä. Kuka tulee toimeen kolmella tunnilla päivässä ja onko mitään järkeä jos työn lisäksi joutuu hakemaan toimeentulotukea?

Tilastot osoittaa tämän järjettömyyyden kasvun. Kaksi ryhmää kasvavat samaan aikaan. Ne ovat sekä työsskäyvät, että toimeentulotuen saajat.  Miten tämä on mahdollista?  Aktiivimalli on yksi selitys. Yksi suuri syy työssäkäyvien toimeentuloten tarpeeseen ovat myös perintäyhtiöt, etenkin Intrun Justitia ja Lindorff, joiden toiminnan ansiosta moni köyhä myös pysyy köyhinä ja pääsy velkaloukusta on joskus jopa mahdotonta tai sieltä pääseminen näyttää lohduttomalta.

Tosiasia on se, että aktiivimali ei toimi. Pätkätöitä ja osa-aikaista työtä on tehty ennen aktiivimalliakin. Osa-aikaiset pätkätyösuhteet tekee kannattamattomaksi laki toimeentulotuesta ja sen asema viimesijaisena etuutena.  Työmarkkinatuen ollessa pirstaleista, jota paikataan taas toimeentulotuella. Toimeentulotuen viimesijaisuus saa aikaan myös sen että mahdollinen työmarkkinatuki peritään takaisin, koska olet saanut toimeentulotukea. Tämä taas aiheuttaa sen,että pitää hakea uudestaan toimeentulotukea. Laki toimeentulotuesta sanoo myös sen, että takaisinperinnällä ei saa aiheutta uutta toimeentulotuen tarvetta, mutta tämä ei taas sovi Kelan, eikä monen muunkaan instituution logiikaan. Noudattamalla lain henkeä he tekevät itsensä tarpettomiksi ja taas lain kirjainta noudamalla itsensä tarpeellisiksi. Kaksi pientä asiaa ja lopputulos vaihtelee.

Ilman työttömiä ei olisi työvoimatoimistoa tai sosiaalitoimistoa. Kelakin olisi vain rääpäle nykyiseisestä mamuuttimaisesta virastotalosta. Työttömät ovat hyödyllisiä. He ovat tehneet tarpeellisiksi Kelan virkakoneiston, sosiaaliviranomaiset, joukon toimittajia sekä hallituksen, jolla ei olisi muuten mitään virkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Toimeentulotukilain 11§
"Sen lisäksi, mitä 2 momentissa säädetään, vähintään 20 prosenttia tulonsaajan ansiotuloista jätetään ottamatta huomioon tulona. Huomioimatta jätetään kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa."
-tosin tuota pitäisi kyllä vähän muuttaa.

"... takaisinperinnällä ei saa aiheutta uutta toimeentulotuen tarvetta, mutta tämä ei taas sovi Kelan, eikä monen muunkaan instituution logiikaan."
Tuo on täysin totta :-(

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Aktiivimallia ylistetään sillä, että työtön pääsee sen ansiosta töihin."
Ei, kyllä minä kehun aktiivimallia sillä, että laiskotteleville työttömille aletaan antaa raippaa tukileikkurin muodossa. Voitaisiin leikata toki enemmänkin kuin alle 5%.

Aktivointitoimien on tarkoitus olla sellaisia, jotka kehittävät työtöntä työnhakijaa työhön pääsemisessään. Näin ainakin paperilla on suunniteltu, työttömien tehtävä lähettää palautetta poliitikoille jotta saadaan optimoitua aktivointitavat.

Toimituksen poiminnat