JuhaSalden Asiaa Aviapoliksen alueelta

Pätkätyöläisten eläkkeet

Eläkkeet ja eläkeläisten köyhyys sekä eläkeläisten asumistukeen ja sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset ovat päivän puheenaihe eikä suotta. Eläkeläisköyhyys on totta ja moni eläkeläinen joutuu turvautumaan pienen eläkkeen ja eläkkeensaajan asumistuen lisäksi myös toimeentulotukeen. 

Nyt sosiaaliturvan uudistamisessa on otettu puheeksi jälleen kerran eläkkeensaajan asumistuki ja sen leikkaus, tai eläkkeesaajan siirtäminen yleisen asumistuen piiriin. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että yhä useampi eläkeläinen joutuu turvautumaan toimeentulotukeen mikäli rakenteen yksinkertaistamiseksi tämä uudistus toteutuu. 

Tästä rakenteellisesta uudistuksesta aiheutuvaa haittaa voidaan myös torjua hyvin yksinkertaisella keinolla, nimittäin minimieläkkeiden tason nostolla. Tämä tarkoittaa, että eläkeyhtiöiden tulisi maksaa korkeampaa työeläkettä varsinkin pienempien työeläkkeiden osalta ja lisäksi kansaneläkettä ja takuueläkkeen tasoa nostamalla. Yhdenkään eläkeläisen ei tulisi olla toimeentulotuen saaja.  

Sama tulee myös osatyökykyisten, eli vanhemmalla nimellä vajaakuntoisten henkilöiden kohdalla. Lisäksi heidän työuransa on useimmiten pätkätyötä muutamien kuukausien jaksoissa ja usein vuorkatyöyritysten kautta jolloin itse ansiotulo jää pienemmäksi puhumattakaan sitten muista etuuksista. Harva vuokratyöläinen saa nauttia kesälomasta, saati sitten talvilomasta. Työn muut etuudet jäävät usein myös saamatta. Joidenkin kohdalla tämä tarkoittaa myös  lounasetua tai työterveyshuoltoa. 

Meillä on tulossa kovaa vauhtia vanhaksi joukko ihmisiä, jotka ovat 1990 - luvulta asti ollut pätkätyössä, vuokratyössä ja erilaisissa tilapäisissä työsuhteissa hyvin poikkeavin eduin esim vailla työpaikan lounasta tai työterveyden ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Tämä joukko on joskus jo valmiiksi selliaista, joilla on jokin krooninen sairaus ja heistä on otettu yrityksen käyttöön vain se paras osa, eli itse työpanos tuottamaan yritykselle voittoa tilapäiseen tarpeeseen.

Kuka sitten vastaa heistä kun heistä tulee jonain päivänä vanhoja?  Mielestäni valtion tehtävä on viimesijaisesti turvata heidän mahdollisuuteensa mahdollisimman ihmisarvoiseen elämäään kun he ovat liian sairaita tai vanhoja turvatakseen elämän työn kautta. Myös lainsäädännön, siis Eduskunnan tulisi pohtia asiaa jo nyt eikä vasta 2030 - luvulla, mitä tehdään pätkätyötä tehneiden kanssa, joile ei tule eläkekertymää.

Pätkätyöläisten eläketurvasta tulee säätää myös oma lakinsa samoin kun minimieläkkeiden saajien eläketurvaa tulee nostaa. Molemmat näistä ryhmistä ovat eläkkeensä ansainneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Totta. Meidän jotka nyt vielä olemme työikäisiä tulee ennen eläkkeellepääsyämme säätää lait sellaisiksi, että sitten eläkeikäisinä kohtuullisesti pärjäämme.

Meidän pitää ymmärtää ja osata olla viisaampia kuin nykyvanhukset ovat olleet. Kuten taannoin kirjoitin: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JS: "Kuka sitten vastaa heistä kun heistä tulee jonain päivänä vanhoja? Mielestäni valtion tehtävä on viimesijaisesti turvata heidän mahdollisuuteensa mahdollisimman ihmisarvoiseen elämäään kun he ovat liian sairaita tai vanhoja turvatakseen elämän työn kautta."

Olen samaa mieltä asiasta ja niin on myöskin sosiaaliturvaa koskeva laki, jonka mukaan ihmisen on saatava turvansa sosiaaliturvan kautta, ellei muita keinoja elantoon ole.

PS Arvostan kirjoituksiasi korkealle, kiitos kun tartut pientä ihmistä koskeviin aiheisiin. Perustelet hyvin ja selkeästi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vähävaraisen eläkeläisen on paras muuttaa. Täällä pärjää varmasti:
http://leshnikovo.weebly.com

Minuun voi olla yhteydessä. Sähköpostiosoite löytyy mun profiilista.

Henry

Käyttäjän JuhaSalden kuva
Juha Salden

Henry hiukan kommenttia:

Miten pärjäävät ne, keillä ei ole mitään kielitaitoa tai kielitaito on heikko ja miten on terveydenhuolto järjestetty?

Kun katsoin noita kuvia taloista, niin mistään paratiisista ei ole kyse. Monen kohdalla on se viisi tonniakin kynnyskysymys.

Käyttäjän TerhiSiln kuva
Terhi Silén

Olin paljon pätkätöissä 70-luvun lopulta lähtien. Olin vakituisessa työssä kahdessa hienossa yrityksessä yhteensä 15 v. Jouduin työttömäksi 2012 ja pääsin eläkkeelle 2017. Työttömyyspäiväraha oli hyvä. Eläkkeelle päästyä koettivat karut ajat. Eläke on niin pieni etten tulisi sillä toimeen jos olisin yksineläjä. Työura yhteenlaskettuna n. 30 vuotta mutta sillä ei ollut mitään merkitystä. PS. Mies jää eläkkeelle parin vuoden päästä. Olen alkanut etsiä halvempaa asuntoa. Ei ole oma.

Toimituksen poiminnat