JuhaSalden Asiaa Aviapoliksen alueelta

Ruokapankkiin rekisteröinti tekee Suomesta Pohjolan Puolan

Tervetulua Suomeen,  Pohjolan Puolaan.  

 

Olin matkalla Eurooppalaista minimituloa ja minimitoimeentuloa ajavan EMIN - bussin matkassa kokonaista kuusi viikkoa ja näin matkalla paljon. Samaan aikaan kun olin vierailemassa Puolassa ja tutustumassa paikallisen ruoka-avun toimintaan, niin luin suomalaisista verkkolehdistä meillä käytävän keskustelua ruokapankkiin rekisteröitymisestä. 

Ajatus rekisteröitymisestä ja todellisen avuntarpeen selvittämisestä ei sinällään ole paha, mutta köyhyyttä kokevan yksilön kannalta se on lisää nöyryytystä. 

 

Puolan mallissa ja aiotussa Suomen mallissa on paljon yhtäläisyyksiä:

- Köyhät saavat talousneuvontaa, kuitenkin suurin osa köyhyyttä kokeneista ihmisistä osaa käyttää rahansa paremmin kun sellaiset jotka eivät ole kokeneet köyhyyttä. 

- Köyhiä opetetaan tekemään ruokaa itse. Tämä opetus on kuitenkin aina ylhäältä annettua ja herättää ajatuksen köyhästä tyhmänä ihmisenä, joka tarvitsee ennenkaikkea neuvoja rikkaamilta ja samalla viisaammilta.

- Yhteinen keittiö on jopa hyvä yhteisöllisyyden kannalta

- Puolassa ruokapankista saa jopa kokonaan uutta ruokaa, Suomessa lähinnä tähteitä.

 

Oma osallistuminen EMIN - hankkeeseen osoitti, ettei ajatus riittävästä minimitoimeentulosta ole tuulesta temmattu. Meillä on lisäksi koko aika kasvava joukko työssä käyviä köyhiä. Tämä in work poverty - ryhmä on olemassa vain siksi, että meillä on hyvin pieni joukko ihmisiä, jotka haluavat aina vaan enemmän ja firmat eivät halua enää maksaa palkkaa. Itse yritysten voitot kasvavat joten kyse ei ole rahasta vaan tahdosta.

 

Hyväosaiset ihmiset haluavat ummistaa silmänsä tälle asialle ja kaikista huono-osaisimmat eivät välttämättä edes äänestä. Syrjäytyminen taas lisää oikeiston suhteellista voimaa, joka tekee oikeiston harjoittamasta politiikasta osittain köyhiin kohdistuvaa fasismia. 

 

Tämän takia tarvitaan lisää puhetta köyhyydestä vielä kun on se aika kun voidaan puhua. Muuten on vain ajan kysymys, milloin tämä joukko lähtee liikkeelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Haluat siis rikkailta rahat ja samalla haukut heitä fasisteiksi? Miten kaltaisiinne saisi taottua edes hävyn aihion? Olisi saakeli edes hitunen kunnollisuutta, mutta ei ole. Kuten toveri usein sanoo, pilalla pilalla, pelkkää paskaa tilalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Haluat siis rikkailta rahat ja samalla haukut heitä fasisteiksi?"

Missä kohtaa haukuttiin fasisteiksi? Tosiasia on että Suomen yhteiskunta on tehnyt poliittisia virheitä jotka jotka kostautuvat lähinnä heikompituloisiin ja suurin syy on väärässä talouspolitiikassa, yhteivelkavaluutassa ja globaalissa työnjaossa jossa Suomelle on jäänyt työttömien elättäminen.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ei Suomessa köyhiä ole tai jos on, niin ei ainakaan työikäisiä köyhiä. On kuulemma varaa leikata 20-40% perustoimeetulotuesta sanktiona, jos köyhän naama ei satu miellyttämään tai käyttättymisessä on puutteita - esimerkiksi työnhaku ei suju mallikelpoisesti. Niin, että voisiko se iänikuinen ruikuttaminen köyhyydestä jo pikku hiljaa loppua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niin, että voisiko se iänikuinen ruikuttaminen köyhyydestä jo pikku hiljaa loppua."

No ei kannata ruikuttaa köyhydestä vaan Suomen umpisurkeasta talouspolitiikasta ja vaatia korjausta.

Toimituksen poiminnat