Ruokapankkiin rekisteröinti tekee Suomesta Pohjolan Puolan

Tervetulua Suomeen,  Pohjolan Puolaan.  

 

Olin matkalla Eurooppalaista minimituloa ja minimitoimeentuloa ajavan EMIN – bussin matkassa kokonaista kuusi viikkoa ja näin matkalla paljon. Samaan aikaan kun olin vierailemassa Puolassa ja tutustumassa paikallisen ruoka-avun toimintaan, niin luin suomalaisista verkkolehdistä meillä käytävän keskustelua ruokapankkiin rekisteröitymisestä. 

Ajatus rekisteröitymisestä ja todellisen avuntarpeen selvittämisestä ei sinällään ole paha, mutta köyhyyttä kokevan yksilön kannalta se on lisää nöyryytystä. 

 

Puolan mallissa ja aiotussa Suomen mallissa on paljon yhtäläisyyksiä:

– Köyhät saavat talousneuvontaa, kuitenkin suurin osa köyhyyttä kokeneista ihmisistä osaa käyttää rahansa paremmin kun sellaiset jotka eivät ole kokeneet köyhyyttä. 

– Köyhiä opetetaan tekemään ruokaa itse. Tämä opetus on kuitenkin aina ylhäältä annettua ja herättää ajatuksen köyhästä tyhmänä ihmisenä, joka tarvitsee ennenkaikkea neuvoja rikkaamilta ja samalla viisaammilta.

– Yhteinen keittiö on jopa hyvä yhteisöllisyyden kannalta

– Puolassa ruokapankista saa jopa kokonaan uutta ruokaa, Suomessa lähinnä tähteitä.

 

Oma osallistuminen EMIN – hankkeeseen osoitti, ettei ajatus riittävästä minimitoimeentulosta ole tuulesta temmattu. Meillä on lisäksi koko aika kasvava joukko työssä käyviä köyhiä. Tämä in work poverty – ryhmä on olemassa vain siksi, että meillä on hyvin pieni joukko ihmisiä, jotka haluavat aina vaan enemmän ja firmat eivät halua enää maksaa palkkaa. Itse yritysten voitot kasvavat joten kyse ei ole rahasta vaan tahdosta.

 

Hyväosaiset ihmiset haluavat ummistaa silmänsä tälle asialle ja kaikista huono-osaisimmat eivät välttämättä edes äänestä. Syrjäytyminen taas lisää oikeiston suhteellista voimaa, joka tekee oikeiston harjoittamasta politiikasta osittain köyhiin kohdistuvaa fasismia. 

 

Tämän takia tarvitaan lisää puhetta köyhyydestä vielä kun on se aika kun voidaan puhua. Muuten on vain ajan kysymys, milloin tämä joukko lähtee liikkeelle.

– 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu